Nicolas Tokotuu, ontwerper en maker van Nikoss Toys komt van een Pacifisch eiland genaamd Wallis en Futuna. Dit kleine eiland van 10.000 inwoners ligt in het midden van de Stille Oceaan tussen Fiji en Samoa. Hulpbronnen op het eiland zijn zeer beperkt. Hoewel de vitale bronnen nog steeds met de boot komen, zul je nooit veel ‘extra’ middelen zien geïmporteerd, vooral speelgoed.

 

“Je zult geen speelgoed vinden op mijn eiland [Wallis en Futuna] of misschien wel tegen een krankzinnige prijs. En dat is een van de redenen waarom ik, toen ik vorig jaar 3D-printen ontdekte, het idee had om Nikoss ’Toys te maken.” – Nicolas Tokotuu, Nikoss Toys

Nikoss ’Toys is een merk van digitaal speelgoed dat over de hele wereld kan worden gedownload en afgedrukt. Nicolas begon zes maanden geleden met het ontwerpen van verschillende series beeldjes: Nikoss ’Animals, Nikoss’ Insects, Nikoss ’Dinosaurs, Nikoss’ Creatures, Nikoss ’Fish. Hij koos beeldjes als zijn eerste speelgoed, omdat ze de perfecte accessoires zijn wanneer kinderen verhalen maken. Kinderen laten het speelgoed op elkaar inwerken door te praten, naar elkaar te zwaaien, elkaar te volgen, enz. Hierdoor duikt het kind eigenlijk in hun eigen verhaal en helpt het hun eigen wereld te creëren. Met 3D-printen kan deze wereld grenzeloos zijn, wat betekent dat de verbeelding van kinderen grenzeloos zal zijn. Kinderen hoeven hun verhaal niet meer te creëren op basis van het speelgoed dat ze thuis hebben, ze kunnen zich elke dag een hele nieuwe wereld voorstellen en zoveel verschillende soorten speelgoed bedrukken als ze willen. Helaas is 3D-geprint speelgoed tot nu toe niet erg aantrekkelijk voor kinderen, vooral vanwege de oppervlaktekwaliteit. Ruw, vervagen en tochtig zijn niet waar kinderen naar op zoek zijn.

“Ik ben dol op PolySmooth, het is net zo gemakkelijk om te printen als PLA en kinderen kunnen het printproces veilig bekijken zonder blootgesteld te worden aan vervelende dampen. Bovendien kunnen kinderen daadwerkelijk deelnemen aan de creatie van hun speelgoed, van het downloaden tot het afdrukken en polijsten, en echt een eindproduct creëren. ”- Nicolas Tokotuu, Nikoss Toys.

Nicolas bedrukte zijn speelgoed met ABS en PLA en verwerkte het speelgoed daarna om het soepel en aantrekkelijk te maken voor kinderen. Maar hij stond voor veel problemen: ABS is misschien het gemakkelijkst om te verwerken, maar als je thuis kinderen hebt, is het niet erg veilig om ze te laten deelnemen aan het maken van hun eigen speelgoed. De dampen van de bedrukking kunnen giftig zijn en de aceton van het polijstproces kan op veel manieren gevaarlijk zijn. Bovendien zijn de afdrukomstandigheden van ABS stil specifiek. Hoewel PLA het gemakkelijkst is om af te drukken, wilt u uw kind uit de buurt houden van oplosmiddelen die worden gebruikt bij de nabewerking. Bovendien is het nabewerkingsproces zelf niet eenvoudig correct uit te voeren. Polymaker heeft al deze problemen opgelost door PolySmooth en zijn nieuwe desktopmachine de Polysher te maken.

“Ik ben dol op PolySmooth, aan de ene kant is het net zo gemakkelijk om af te drukken als PLA en kinderen kunnen het afdrukproces veilig bekijken zonder ze bloot te stellen aan dampen. Geen gedoe meer met ABS. Aan de andere kant ben ik dol op dit materiaal omdat de steun net zo gemakkelijk te verwijderen is als ABS. Last but not least, de Polysher maakt een polijstproces volledig moeiteloos en semi-geautomatiseerd, terwijl het belangrijkste, veel veiliger voor kinderen. Wat betekent dat kinderen daadwerkelijk kunnen deelnemen aan de creatie van hun speelgoed, van het downloaden tot het eindproduct. ”- Nicolas Tokotuu, Nikoss Toys.

Als je net zoveel van Nikoss Toys houdt als wij, kun je alle bestanden downloaden van het Thingiverse-account van Nicolas