3D printen wordt steeds populairder, maar wat is een 3D printer zonder filament!?

 

Naarmate de populariteit van 3D-printers groeit, produceren fabrikanten ook nieuwe filamenten met verschillende kleuren of speciale eigenschappen. Momenteel is het bereik van de beschikbare filamenten behoorlijk breed en er zijn veel materialen om uit te kiezen: gemakkelijk bedrukbaar en zeer populair PLA, universele PETG geschikt voor het printen of mechanische onderdelen, zeer taai en temperatuurbestendig ABS, composietmaterialen die de look imiteren of hout of brons, glow-in-the-dark-filamenten, zachte flexibele materialen en vele anderen.

 

Ieder filament heeft specifieke afdrukinstellingen nodig, wat betekent dat hetzelfde type materiaal van twee verschillende fabrikanten verschillende afdrukvereisten kan hebben. Het is ook mogelijk dat er een filament van een enkele fabrikant is die verschillende afdrukvereisten heeft op basis van zijn kleur (bijvoorbeeld rood versus blauw PLA). Raadpleeg altijd de aanbevolen afdruktemperaturen die zijn ingesteld door de fabrikant om de best mogelijke kwaliteitsniveaus tijdens het afdrukken te bereiken.

 

De meest gebruikte filamenten zijn PLA, PETG en ABS. We leggen uit hoe deze materialen verschillen en in welke situaties ze het beste presteren. Maar er zijn ook andere interessante materialen op de markt – er zijn zelfs zoveel materialen dat de beste manier om hier meer over te weten te komen is de websites van de fabrikanten te bezoeken.

 

Als je een beginner bent in 3D-printen, is het allerbelangrijkste om mee te beginnen met het leren kennen van de “basismaterialen” en te leren in welke situaties deze het beste presteren. Het meest gebruiksvriendelijke materiaal is PLA. Laten we PLA-filamenten beschouwen als de basis voor onze gids en kijken hoe de andere populaire materialen zich verhouden.